Smörgås till fest – Toast skagen

Möjligheterna till att förvandla en enkel smörgås till en festlighet är oändliga. Sen är frågan om man vill inspireras av matkulturen från ett specifikt land, bara köra på sina favoritpålägg eller om det ska vara en förrätt som ska följa ett specifikt tema.

Toast Skagen som sallad, 2 port.

Toast Skagen är en populär smörgås och har säkerligen använts som förrätt på mångas fester och ibland kan det vara skoj att göra den på ett annorlunda sätt. En Toast Skagen som påminner om sallad.

2 dl skalade räkor

1 dl kräftstjärtar

½-1 rödlök, som ska hackas

3 msk majonnäs

3 msk creme fraiche

1 msk hackad dill

½ tsk citronpeppar

Salt och peppar

2 brödskivor med fullkorn

1 msk smör

2 citronklyftor

2 tsk löjrom eller annan rom

2 salladsblad och några myntablad till garneringen

Hacka de skalade räkorna och kräftstjärtarna grovt.

Rör ihop majonnäs och créme fraiche, och tillsätt sedan hackad dill och citronpeppar. Smaka eventuellt av med salt och peppar.

Tillsätt slutligen räkor och kräftstjärtar. Blanda väl.

Skär av kanterna på brödskivorna, skär upp i kuber och stek dem i lite smör. Låt dem rinna av på lite hushållspapper.

Ställ fram 2 mindre tallrikar och lägg ett salladsblad på varje tallrik. Fördela skagenröra i salladsbladen. Om röran är lite rinnig, så låt den rinna av lite innan du börjar lägga upp.

Fördela krutongerna över salladen och på toppen av allt lite myntablad. Vid sidan av salladen lägger du en citronklyfta.

Klar för servering.